reede, 23. aprill 2021

Teatripaus

Koroona on hakanud väsitama ja teatripaus muudkui venib. Kui nähtud teatrietendustest kirjutada ei saa, siis tuleb vahepeal teha väikest statistikat, mis kõik nägemata on jäänud koroona pärast ehk millised piletid pole seni käiku läinud. Mingi hetk loobusin nagunii teatrikavade vaatamisest ja õnneks midagi juurde ei soetanud, muidu võiks see nimekiri olla oluliselt pikem. Algas see teatrisse mitte pääsemine juba tegelikult ju jaanuaris, kuigi veebruaris isegi õnnestus kolm korda teatrisse saada. 

Nüüd aga siis selle juurde, mis nägemata on jäänud:

1. Shakespeare'i kogutud teosed (Kuressaare Linnateater) - algselt pidi etendus toimuma jaanuaris, siis lükati see märtsi, märtsis lükati maisse. Ilmselt ei saa ka mais seda näha... Ma olen tegelikult seda etendust näinud väga ammu aega tagasi kui Velvo Väli, Tarvo Sõmer ja Ardo-Ran Varres seda noorte näitlejatena tegid. Mäletan ülipositiivseid emotsioone, seega ootused on kõrged ja etendusest loobuda ei tahaks kohe kuidagi. Plaan oli ka lastesse taas teatripisikut süstida.

2. Suur Siberimaa (Eesti Draamateater) - sellele etendusele oli pilet samuti jaanuari ostetud, kuid see jäi ära. See ärajäämine ei olnud küll vist koroonast tingitud, sest teavitati juba varem kui piiranguid veel polnud, aga kahju on ikka. Selle piletiga sai selline loll lüke tehtud, et vahetasin selle Draamateatri kinkepileti vastu, sest asendusetenduste kuupäevad ei sobinud. Kahjuks ma ei uurinud eelnevalt tausta, et kinkepiletiga internetist piletit osta ei saa ja peab kassasse minema. Seega ma veel ei teagi, kas see on nüüd vastu taevast lennanud raha, sest kassasse sattumine on väga ebatõenäoline. 

3. Lapsed (Tallinna Linnateater) - märtsi etendus lükkus aprilli lõppu ja nüüd on teadmatus, mis üldse edasi saab. Ma loodan ikka asendusetendusele saada. Taas tegemist etendusega, mida olen teises versioonis näinud ja seda isegi mitte väga ammu. Vaatasin seda etendust Frankfurdis ja nüüd ootan põnevusega, kuidas eestlastel välja tuleb. Olen juba ette veendunud, et kordades paremini. ☺

4. Mefisto (Eesti Draamateater) - taas tegemist etendusega, mille saatus on lahtine ehk kas saab asendusetendusele ja millal. Loodan siiski, et hiljemalt sügisel õnnestub ära näha.

5. Romeo ja Julia (VAT Teater) - kavas oli teatrisse minna aprilli algul, nüüd ei teagi, millal saab. Ma pole veel VAT Teatrist uurinud ka, mis oleksid alternatiivid. 

6. Tsaari mõrsja (Rahvusooper Estonia) - kavas oli emaga minna samal nädalal kui "Romeo ja Juliatki" vaatama, nüüd on aga teadmatus. 

7. Inspektor tuleb (Vanemuine) - aprilli lõpus oli plaanis üle pika aja Tartusse teatrisse minna. Võta näpust! Teade etenduse ärajäämise kohta tuli ja hetk hiljem laekus ka raha tagasimakse. Vähemalt on selle etendusega selge ja ei pea ootama, mis edasi saab ehk kas tuleb asendusetendus või mitte. 

8. See laps (Theatrum) - etendus peaks olema mai alguses, aga ilmselt lükkub ka kuhugi teadmata tulevikku.

 

Lisaks eelnenule on muidugi suveks ja juba mõned piletid ostetud ja ma loodan siiralt, et vähemalt needki toimuvad. 

1. 1984 (Vanemuine) - kui omal ajal seda raamatut lugesin, avaldas see sügavat muljet. Vaatame, mida Karl Laumets siit välja võlub. 

2. Eesti matus (Eesti Draamateater) - mina olen seda etendust tegelikult näinud ca 20 aastat tagasi teatris ja hiljem ka televiisorist. Selgus, et härra abikaasa pole näinud. Kuna tegemist nn viimase võimalusega, siis ettepanek tuli temalt, aga eks lähen ise ka heal meelel. ☺

3. Bäng (Kinoteater) - tegemist on eelmise suve asendusetendusega. Kirjutati, et toimub samal kuupäeval, aga aasta hiljem. Võib juhtuda, et pean selle pileti maha müüma, sest etendus toimub Naissaarel ja eelmisel aastal piletit ostes jälgisin seda, millal lapsed laagris on. Selle aasta kuupäev on aga täpselt sellel päeval kui lapsed laagrist tulevad ja neile on vaja vastu minna. Seega ei teagi veel, mis saab.  

4. Talupojad tantsivad prillid ees (Eesti Draamateater) - puhas emotsiooni pealt tehtud ost, aga vaatame, mida siis Kivirähk ja Toompere koos välja võluvad. ☺

Hetkel rohkem pileteid soetanud ei ole. Ei teagi, kas julgeb... Kui ikka suve poole on piirangutega rahulikum, siis saab edasi mõelda. 

Vahepeal olen siiski ka läbi ekraani ühe etenduse vaadanud. Eks raskel ajal tuleb leppida, aga pole ikka see... Vaatasin Tartu Uue Teatri etendust "Anne tuleb Annelinnast". Päris põnevate keerdkäikudega etendus oli. Pidevalt pidin etenduse jooksul oma arvamust muutma, mis on kahe tegelase omavaheline suhe. Seega oli see väga positiivne emotsioon. Etendus toimus 360-kraadise kaameraga ja veidi tüütu oli muudkui ekraani näppida ja kaamerat keerata, aga lõppkokkuvõttes olin etendusest siiski väga positiivselt üllatunud.  

Loodame siiski, et teatrid avatakse varsti ja saame normaalsema elu tagasi. Pean ütlema, et igatsus teatrisaalis istuda on läinud juba üsna suureks. 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar