kolmapäev, 22. detsember 2021

Shakespeare'i kogutud teosed

Külastus: 26.10.2021

Teater: Kuressaare Linnateater

Lavastaja: Sander Pukk

Esietendus: 10.10.2020

Selle etendusega on mul omad mälestused. Olen seda näinud väga ammu aega tagasi kui Velvo Väli, Tarvo Sõmer ja Ardo-Ran Varres noorte näitlejatena laval möllasid. Minu mäletamist mööda oli väga naljakas ja näitlejad rokkisid täiega. Seega mõtlesin, et oleks paras aeg taas teatripisikut süstida ning poisid ka teatrisse viia. Eks see minemine selles mõttes üks lõputu saaga oli, et algselt pidi etendus toimuma jaanuaris, siis lükati see märtsi, märtsis lükati maisse ja mais oktoobrisse. Olin suhteliselt skeptiline ka oktoobri suhtes, aga näed, õnnestus siiski ära näha! 

Etendus on selles mõttes fenomenaalne, et ühe etendusega mängitakse ära kõik Shakespeare'i näidendid ja põgusalt sonetitki. Selle viimase osas ma pole nii kindel, et kõik 154 lavalt läbi käisid, aga mõned neist mainiti ära küll. Ilmselt on need omavahel ka üsna sarnased ja keeruline joont tõmmata, kust üks lõpeb ja teine algab. Sama on kuningatest kirjutatud näidentitega, mis olid samuti suures osas ühte kimpu köidetud ja ette kandmata ei jäänud neist ükski. Kuigi lavalt käisid läbi kõik Shakespeare'i näidendid, siis põhirõhk läks siiski kahele kuulsamale ehk "Romeo ja Julia" ning "Hamlet". Viimast mängiti suisa erinevates versioonides. Millistes täpsemalt, ei hakka siin spoilerdama. ☺ Eks see etendus veidi sketšišõud meenutab ja sügavat Shakespeare'i analüüsi või tõlgendust otsima minna ei tasu. Rahvaga suhtlusel on ka oluline osa. Nii et võib vist öelda, et tegemist on stand-up elementidega etendusega.

Laval rokkisid Kuressaare Linnateatri noored mehed - Jürgen Gansen, Tanel Ting ja Markus Habakukk. Kuna naisi polnud, tuli visata loosi, kes naisosi etendab ja see sattus Markusele. Üldiselt tundus, et näitlejad ise naudivad, mida nad teevad ja terve etendus oli hoog sees. Mulle siiski meeldis vist enim Tanel, kuigi täpset põhjust ei oskagi öelda. Võib-olla teised olid rohkem üle võlli ja tema neist tasakaalukam ja seega kogu naljamängu tasakaalustav lüli. Etendusest ei puudunud ka muusika, mis lisas oma vürtsi. 

Eks ta lõpuks üks paras palagan oli, aga ühte argiõhtusse mõnus naerulaks ja lõõgastus. Lastele ka meeldis ning noorem teatas koguni, et see on nüüd tema uus lemmiketendus (praeguseks on see olukord muutunud, sest Vanemusie "Pangarööv" tõukas nad pjedestaalilt. ☺) 


Allikas: Kuressaare Linnateater



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar